miercuri, 1 decembrie 2010

Comertul - ieri si astazi


Fiind studenta la Facultatea de Comert din cadrul A.S.E, m-am gandit sa incerc prin primul meu post pe blogul meu sa urmaresc evolutia comertului, de la inceput pana in zilele noastre.
Inceputul Comertului.
Istoria comertului incepe in antichitate, cand oamenii faceau schimburi de produse sau animale.Acest schimb se numea troc. Mai tarziu, pentru a usura comertul, oamenii au inventat banii, care aveau rolul unui intermediar.Atunci bunurile erau comercializate in schimbul unei sume de bani la care bunurile respective erau evaluate.
Odata cu trecerea anilor, comertul se desfasura pe arii tot mai largi.Intai intre locuitorii aceluias oras, apoi intre locuitoii a doua sau mai multe orase diferite.Mai tarziu a aparut si comertul international care a dus la diversificarea ofertei marfurilor, dand cumparatorilor dreptul de a alege dintr-o varietate de produse.
Între secolele XI şi XIV Europa medievală a înregistrat mari progrese economice şi sociale . Populaţiile , suprafeţele cultivate , oraşele şi comerţul s-au extins , punându-se bazele unor schimbări radical.
Oraşele erau pieţe şi puncte de distribuţie ale bunurilor transportate şi comercializate în Europa : astfel oraşele şi comerţul înfloreau împreună. 
Cel mai profitabil comerţ internaţional se făcea cu  Orientul , o sursă de produse de lux , precum mirodeniile ,mătasea, satinul şi zahărul ; Piperul , ghimbirul şi alte condimente erau preţuite deoarece îmbunătăţeau gustul cărnii conservate , importantă în alimentaţia europenilor .
                Bunurile produse în Europa (grâne , blănuri , peşte , fructe , sare , cositor , fier , aramă şi cherestea ) erau fie comercializate local sau regional , fie exportate spre Orient .
Comertul astazi
Comertul de astazi si-a pastrat o parte din calitatile initiale, dar a suferit diferite modificari.In zilele noastre, produsele comercializate sunt trecute printr-o serie de verificari si totul se face pe baza de documente care sa ateste provenienta, componenta, etc. marfii si altele care sa ateste ca vanzara a  fost incehiata (bon fiscal, factura fiscala), toate acestea oferind cumparatorului o siguranta si o satisfactie mai ridicata, iar comerciantului o vanzare mai mare.Exista si anumite marfuri precum drogurile a caror comercializare este interzisa prin lege, incalcarea ei fiind aspru pedepsita.
Desigur acest subiect este mult mai larg si voi incerca sa dataliez anumite aspect in posturiile urmatoare, deci pe curand!

5 comentarii:

  1. O comparatie adecvata si utila studentilor Faculatii de Comert..referitor la comertul din zilele noastre, consider ca se face cu mult mai multa precautie, datorita evolutie, dar tot datorita acestei evolutii au aparut si mult discutatele marfuri ilegale: drogurile...asteptam postari despre acest subiect..in mod cert vor fi discutii interesante pe aceasta tema..

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar,comertul din ziua de azi e mult mai complex si diversificat comparativ cu cel dinaintea secolului al XIV-lea!
    Mi se pare interesant articolul de mai sus si astept cu nerabdare si urmatoarele postari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un subiect interesant.Asteptam urmatoarele postari

    RăspundețiȘtergere